Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün parçaçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak her hâlde, esnek ve uysal bir kuruluşda olmalı, yavuz bir aromaya ve metodik yanmayı sağlamlayacak tarafıcı özelliğe iye olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf masum yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 seneındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı yüce miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yeğin purolar olarak nitelendirilseler de birşu denli uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro karınerken en ilgi etmesi gerekilen şey essah bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer essah bir nemde değil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız sefa yada tatlılık maatteessüf muhakkak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. tekmil hıfız ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve karınime hazır beğenmek karınindir. Bağımlı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hin ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülkü puro nem değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada karınilen bir puro ülkü nem değerlerinde karıniliyor akseptans edilebilir. Kimine bakarak %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede haddizatında bu nem değerleri de kimisine bakarak gayet müsait ve karınilebilir en şahane değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan sefa aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro karınmeyi çok severken diğer bir isim bu nem değerinin puroya yazık edilen bir ölçü olduğunu ve katiyen karınilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk nem nüansı ortada gidip gelmeden kamu aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değkonuimi purolarına hüsran verebilir. Hakeza bir değiş yapacaksanız bunu olası evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu nem değerleri neyi değkonutirmektedir diyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca ifham etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, tütün azalır ve karınimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça tütün artar, karınimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğleşmek istiyorsanız buna hin ve deneme ile karar vereceksiniz. Size kimesne en yeğin ölçü bu ve bu değerde karınmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız husus ortalama 6 kamer içinde konulevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem tesviye üzerine oturmuş bu yöntem sıcaklıktan özgür olmadığı karınin muayyen bir hin içinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tarz bir nemlendirici kullanıyorsanız olası evetğunca şu denli alev değkonuimi sıfır ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem değeri sağlamak karınin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu ölçü iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek platformı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz yüce nem olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o hin diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan sayeı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in ötümlü ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çtuzakışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile birlikte gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek karınin en yeğin opsiyon olarak hakkındamıza çıkmaktadır.
En on çısoy son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem nem ahiz hem nem tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya temellamıştır. Gece gündüz yada mevsim intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme karınin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde yüce nem değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak durağan bir nem değeri sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor karıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tekmil puroların aynı nemde ve elan sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.